Posts

Showing posts from 2013

Dingin Darah Merah

Image
bismillahirrahma nirrahim :)

*** sejuk . sejuk sangat . tanpa rasa hangat kasih sayah dari seorang ayah , ibu . Kini aku sendiri lagii , di bumi Syiria ini , bumi yg kian beku ,dilitupi salji dan kejahatan musuh ALLAH .Ya ALLAH , jika aku masih punyai kasih sayang dari ayah dan ibu .ALLAH ,

*** Humaira , seorang gadis tak beribubapa yg berusia 16 tahun . Hidup sebagai pelarian di negara bernama Jordan bagi menyelamatkan diri dari askar askar kejam .Ya .itulah aktivitinya semenjak Syiria mengalami krisis yg tak berkesudahan.

  Di luar khemah pelarian , dia terduduk sedih . Hatinya seperti disiat siat tatkala memori hitam mula dimainkan di benak mindanya

*** Pergi saja kesekolah , tak perlu kau bimbang pasal kami .
ibu berkata sambil mengulurkan tangan ,buat ku cium. mungkin buat kali terakhir .
hidup di sini , ahhh . kau takkan faham , kalau kau tak rasa sendiri

kau tahu ?
setiap kali kaki menapak keluar dari rumah ,
pasti akn terdetik di hati
adakah ini kali terakhir aku di sini ?
adak…

cerita awan

Image
"kau suka bintang ?
 suka

"kau suka awan?"

*adlin senyum manis, matanya sedikit kecil saat tersenyum , mengiyakan pertanyaan tersebut
 "jom , aku bawa kau ? ":)
kemana?
****** tetiba melodi music box arashi tajuk sweet love mula dimainkan dalam minda aku , tiba tiba rasa macam aku berada di dalam scene cliche dramaa sweet ala ala gula kapas 50sen satu kat kedai pak mat tu . eheh
******

" jomlaaa , aku bawa kau , kita sama sama kejar bintang ," 
ehh choiii ! ke mana kau nk bawa aku ? kau ada kapal angkasa kepe nk bawak aku ke sana?  adlin cuba nak cover nerves kat hatinya~
 "taklahh, kita sama sama kejar syurga lah ,kat sana ,semua indah belaka, ada bidadari untuk akuu , untuk kau pulak ada bidadara ."

tapi aku nak kau jadi bidadara aku . alin bersuara. tapi dalam hati jelahh , hehe kbye.

tapi degan syarat ouhh nk kesana . ingat senang senang jee nak masuk sana? mimpii laa cik adlin si puterii bintang intan payung delima warna merah jambu b…

Muhammad Al-Fateh,the great :D

Image
O Allah! Make my love for You transcend the love of all other things and make my fear of You be more than the fear of all other things, and make my desire to meet You override all the desires of this world. And when the eyes of the worldly people are cooled and comforted by the world, make the coolness and enjoyment of my eyes lie in Your worship
*translated*
Ya Allah! jadikanlah kasih sayang ku untuk Mu mengatasi cinta semua makhluk2 lain dan ketakutanku terhadapMu melebihi ketakutanku kepada semua makhluk2 lain, dan jadikan keinginanku untuk bertemu denganMu mengatasi semua keinginanku di dunia ini . Dan apabila mata mereka dikaburkan oleh dunia dan membuatkan mereka gembira,jadikan kegembiraanku terletak dalam ibadahku kepadaMu .Ya ALLAH


salamun alaik :D hepi sayyidul ayyam musleems, today is friday,tommorow i'm gonna back to my hostel .to continue my KIKS programme.. :'(
KIKS? is program kemahiran insaniah &kemahiran subjek  that held by MARA for us :) so we don'…

surah Luqman(:

Image
heyyo..haha. may ALLAH bless chuu  n ease everything :) today i'm gonna update something..yeah something that already written in my notebook..*cehh ..haha*

ANTARA ISI-ISI SURAH LUQMAN (:

1)dan apabila dibacakan kepadanya ayat2 kami,dia berpaling,seakan-akan ada penyumbat di kedua telinganya,maka GEMBIRAkanlah dia dengan AZAB yang pedih.
(Surah Luqman:ayt7)

Anddd here are some other of them:D
Nasihat Luqman kepada anaknya *haha  i make it more simple.klaw nk taw lebih,sila rujuk surah Luqman :D*
bersyukur pada ALLAH- Barangsiapa yg bersyukur pada ALLAH,maka sesungguhnya dia bersyukur untuk dirinya sendirijangan menyekutukan ALLAH -Menyekutukan ALLAH adalah satu kezaliman yg besar !buat baik kpd ibu bapa selalusetiap perbuatan ada balasannya-walaupun perbuatan itu sekecil biji sawiJangan sombong dan bangga diriberseerhana dalam berjalan-tidak berjalan terlalu cepat atau terlalu lambat,berjalan dgn sopan dantidak memakai pakaian/perhiasan yg berlebihanrendahkan suara-suara kan aurat :) …