Posts

Showing posts from 2014

cakap sorang sorang

Image
Ketika solat hati melayang, Ke mana Nabi, Ke mana Allah Tidak pula Allah meradang, Tarik balik nikmat tersayang.
Ya Allah! Ingkarnya hambaMu ini! Sedangkan Kau ciptakan aku, Tidak lain untuk mengabdikan diri, Dari awal sehingga mati!



credits to inche gabbana
ehmm .


al fatihah untuk Rasulullah s.a.w dan para sahabat yg tak henti henti semangat juangnya sehingga wafat . Al fatihah kepada para guru guru , murobbi , murobbiyah , ikhwah , akhwat yg gigih semangatnyya menyebarkan Islam . Al fatihah .dah habis sedekah al - fatihah ? alhamdulillah . yg tulisan biru tu ayat kak aimi sebenarnya .
*** aaaa .. err . hm . .tak tahu nak cakap apa ...erm .. hmm insya Allah this Friday i'll be going To KRS ( kem remaja sinergi)

this is my first time joining this camp , yea , i 'm hoping to be the new me after joining the camp .

so sayonara jahiliyah . sayonara the old of me . sayonara everything ..



eh kenapa mood macam sedih ni ?
sedih aa nak tinggal jahiliyah . haaa . eh . tak patut gitu weh . 
Benc…

credits to you

Image
[entry ni ada guna aku kau , walaupun sebanarnya kita tak guna pun aku kau ]

asalamualaikum .  alhamdulillah secara offical mahupun tidak, aku dah jadi bekas pelajar . tamatnya SPM bukan bermaksud tamatnya sebuah friendship . kan ?

maaflaa, aku nak feeling sikit .
ehm . ambik nafas


dah lima tahun kita sama sama , dari sekecil kecil budak form 1 ,sampailahh sekecil kecil dan masih kecil , akak form 5 .dan .. kalau aku nak ulang balik semua memori dulu ,memang tersangatlah banyak , kalau nak bukukan pun ,belum tentu cukup satu buku . ya , ini serius .


banyak jer kisah , dari sekecil kecil benda , sampai sebesar besar kes (polis) jadi sepanjang aku dekat sini . ahhh takyah cerita lah . haha sebab bukan tujuan aku menaip pagi ni pasal memori dulu dulu .

urm , hmm , malu sebenarnya nak cakap , but , emm... haha , hei , i hope u will read this post , dan jangan nangis nangis lagi k? hahaha (poyo )

ehm , awak , maaf sangat  sangat
ada waktu kita tak bercakap lama , maaf , bukan sebab meraju…

:3

Image
dulu aku suka letak kat bio twitter aku

"philophobia "
"cherophobia "
"heartless"
haha dan seangkatan
saja letak , tak pernah rasa pun apa benda heartless yg sebenarnya , heh , but when it really happened to mehh, Allah jer tahu .

pasal fobia , haha ,mau nangis rasanyaa ,
takut , nak nangis , bercampur baur , seriously ,physcologycally memang effected .

ouh , baru aku  tahu fobia itu apa . heh

dah , diri sendiri dah sihat , psikologi dah sihat , tak payah la nak mintak dpt penyakit phobia dan sebaris dengannya , tahu ? bersyukurlahh
(aku cakap dengan diri sendiri )

 ***
heartless,
selepas mengalami zaman kejatuhan, atau juga lebih mesra dikenali dgn zaman aku lalai dengan "crush crush " nii

" rasa nyesal sangat ,
kenapa aku tak dahulukan ALLAH ?
Kenapa aku 'jatuh' lagi ?
kenapa?
kenapa?
" dah , aku dah penat , baik aku jadi heartless . aku nak jadi heartless !  " lebih kurang macam tu lah monolog aku .

waktu tu
aku selal…

Iman cakap sorang

Image
asalamualikum

"  iman belajar rajin rajin , bila dah berjaya , ada duit ,boleh tlong orang , tolong family , tolong orang sekeliling . and it will gives you a huge satisfication " -- unknown

***

Allahumma sholli 'ala Muhammad , wa 'aala alihi Muhammad

baca dengan gaya monolog dari hati . sepi  dan tenang
_________________________________________________________________________________

mungkin kita kena keluar dari kopompong jumud , dan kesempitan
lepaskan diri dari arus dunia . dan letakkan diri kita di tempat kedap hiburan . cuma seketika . untuk berfikir dengan lebih matang . untuk merefleksi diri , kita kena lakukan fasa metamorfosis . ya juga lebih dikenali dengan fasa perubahan

hm . post ini nampak bosan , mungkin terselit sedikit kematangan dari seorang iman macam aku . yg terlalu banyak cela dan salah .

sebab aku lebih selalu menyendiri . keadaan ni akan bagi ruang untuk iman bertarung dengan nafsu , antara pemikiran seorang  anak remaja yg cintakan duniawi , a…

terlalu banyak

haih ... hela nafas , kamu tahu ? aku pendosa, tanpa noktah lagi aku bukan macam kalian bukan sama sekali berbeza
dengan amalnya dengan semangatnya dengan tarafnya sama tuhan
jauh sekali . kita tak sama
ALLAH , ALLAH ,ALLAH ,
disebabkan ketidaksamaan ini , terfikir jugak kadang kadang , apakah layak kita bertemu, dan menjadi JIRAN SYURGA ?

Ya ALLAH , engkau maharaja seluruh alam , lindungilah ummah ,lindungilah Umat Islam di seluruh dunia


masa aku tengah senang lenang menaip , duduk sedap , berselimutkan rasa tenteram , kalian di sana ?

mungkin baru saja selesai  berjemaaah , di antara runtuhan runtuhan bangunan mungkin ? atau juga kalian masih menangis atas beribu  kehilangan ?

aku doakan , semoga semuanya baik baik saja .

***

rupanya
sangkaan salah ,
baru dapat berita terkini . baru , tertulis di muka buku .masih baru , sewaktu post ini sedang ditulis




Terkini | 1.35am | Perang Hari ke-20

Beberapa peluru pandu serangan dari puak penjajah Israel menyerang Hospital Beit Hanoun Utara sem…

stay strong .

Image
alhamdulillah.asalamualaikum | Allahhumma Sholli 'Ala Muhammad w'aala alihi Muhammad

***




wei , penatlaa , asyik aku je kena , asyik aku je sedih , tuh tengok tuh
kenapa orang kat sana tak kena apa apa pun ,"

rungut iman sambil menumjukkan ke arah sekumpulan remaja sebaya mereka yg memang terkenal dengan pakaian yg  UP - TO DATE  , terkenal di mata ajnabi , couple sana sini




kau kena apa iman ?


kena uji ?


ke kau rasa down lagi ?


haa, lebih kurang laa ~



dear, kau tahu ? takkan beriman seseorang itu sehingga dia diuji




yela, tapi kenapa mesti aku yg kena ujian macam ni ?




tu diorang tu , dahla tak solat ,takde pulak kena apa apa , takda pulak kena uji , takda pulak rasa macam




aku rasa , then ,nikmat datang berbondong bondong je kt diorang ,




kenapa hah ? dunia memang tak adil eh ?



*pap *  kedua belah bahu iman ditampar .







weyh , kau sedar tak kau cakap apa weyh ?

first , meh ingatkan kau balik

kau rasa kau sorang jer diuji ? sedangkan diorang tak ?


kita semua diuji beb , semua !
cuma…

Qaishah Fitriyah

err Aef , nah ,kau punya kan ?

tergamam Aef terkejut , melihatkan diarinya itu ada di tangan Iman , sahabat baik arwah Qais .

huluran diari itu dicapai sepantas mungkin ,

hey mcm mana boleh ada dekat kau benda ni ?! .

merah padam muka Aef ,mungkin gara gara terkejut , mungkin juga kerana marah , atau malu ?

rilekslaa, aku tolong passkan je pun . haritu arwah Qais ada amanahkan aku utk pulangkan semua barang yg  dia pinjam kt orangnya .
pasal diari kau tu , dia tak pinjam pun , dia terjumpa , then tak sempat nak pulangkan ....... hmmm


by the way , thanks , Dahla Iman , yg pergi , kita redha kan jer , doakan dia banyak banyak

***
tulisan biru di diari itu basah , dibasahi air mata Aef , yg dari tadi masih membelek semula diarinya


ternyata Qais membalas semua yg ditulis di lama diarinya itu , haha sifat keanak anakkan Qais tak pernah berubah , namun di sebalik ke anak anakkan itu , terselit sebuah kematangan , hingga menyebabkan insan heartless seperti Aef mula berubah sedikit demi sedik…

pernah ?

Image
syukur . sabar



terima kasih Allah , terima kasih abah , terima kasih mak . terima kasih  sahabat . terima kasih ujian


aku tak tahu nak mula macam mana ,

direct terus lahh

haa, pernah sedih tak ? pernah sakit hati bila tengok orang lebih dari kita ? pernah ? pernah kena hempap batuan ujian tak ?




pernah bersyukur tak ?

well , some people out there , ada yg lagi menderita daripada aku , pernah aku kesah ?

"aku sakit sikit , dah rasa macam apa dah , lemah "
aku kena kutuk sikit , dah down macam apa dah .

lemah .

ya . itu aku

sedangkan , yg kat luar sana ,ada yg lagi teruk deritanyaa , pernah aku reflect diri ?


nak tanya jelah
pernah tak aku sabar bila aku kena uji ?
pernah ?

haha tipuu

kalau aku sabar ,takkan aku  nak mengeluh  ? 

"kita kena terus sabar dalam bersabar "


 syukur .

aku nampak dia ada something yg aku tak ada. aku cemburu . aku sedih . sebab kekurangan aku . aku kurang itu , kurang ini

pernah aku fikir ?

apa yg Allah bagi kat aku ni , bersesuaian dengan ap…

Iman :)

Image
Bismillah ,Allahumma Sholli A'la Muhammad 
Asalamualaikum , hello ,aloha ,peace be upon u sayang :)


*lorh, sikit sikit sayang , haha takpa , saja nk sayang semua org , awattabley(sebut lajulaju) ? haha *

nah , sepotong doa , dah lama dah draftkan kt blog ni , tpi tak ter-publish pulok dohh -.-
ada lah org cakap , baca lah doa ni ,if theres someone that you love, loves someone else macam tu lah kot , kalau tak silap maaf ,kurang yakin .

"Allahumma zid wabarik warzuqna khairan minhu." "Ya Allah tambahkanlah, berkatilah dan kurniakanlah kebaikan daripadanya."

rasa macam nak buat analogi pulak malam ni , eheh cer tengok bangunan yg batu batanya merak coklat tu ? :) ye kenapa?
haa, bayangkan kalau satu tuang dia takda,
tibatiba inbisibel 

haa, jadi apa kt bangunan tu ?

jadi stail lah?
ehh tak
dahtu jadi apa?

haha, roboh la, punah , ranah
sebab? tak cukup satu tiang

macam tu jugaklah kita, sayang :)

hah ?
tapi aku bukan bata or tiang or bangunan , aku insan ,cehhh ! …