Posts

Showing posts from 2015

Versus.

redha bukan pada mulut , tapi pada jiwa . wa qalbi (dan hati)
---- 15/3/2015 
ada satu quotes , kegemaran .

belajar diam dari banyaknya bicara belajar sabar dari sebuah kemarahan belajar kesusahan dari kesenangan belajar menangis dari sebuah kebahagiaan belajar keikhlasan dalam kepedihan belajar tawakkal dari suatu ujian belajar redha dari sebuah ketentuan

Kita takkan pernah faham akan kebahagiaan andainya kita tak pernah rasa kesengsaraan
Kita tak akan pernah hargai kesenangan kalau kita tak pernah rasa keperitan

Tak , kita tak kan tahu . Kita takkan menghargai

Kalau aku tanya kau bagaimana rasanya manis ? Mampukah kau ungkap andainya kau sendiri tak pernah rasa apa itu gula , apa itu garam apa itu pahit apa itu  masin

Jawapannya , rasalah dahulu , hadaplah semampunya , baru kau tahu .


u j i a n ---

Hadaplah apa  yang jadi , terima seikhlas hati .
Allah takkan uji di luar kemampuan hambanya ,
Allah tak uji saja saja
Semua bersebab , semua berhikmah

Dan untuk rasa apa itu bahagia , kau perl…

NEXT STEP PART 2

Image
Sambungan daripada Next Step Part 1

Alhamdulillah Allah tarik sesuatu dari kita untuk digantikan dengan sesuatu yang lebih baik

Lepas kena reject . ada pulak yang nak kutip aku . Katanya aku dapat sambung diploma in pharmacy , dekat satu kolej swasta bawah tajaan mara tapi kena attend interview dulu.

Pergh. kencang betul dia cakap .

Lepas attend interview , aku dgn mak abah setuju dgn pihak kolej tu . Masuk belajar situ walaupun jaraknya jauuuuh dari rumah . Jauh dan aku tahu mak berat hati nak bagi . Tapi aku teruskan langkah sampai kaki betulbetul menapak depan pintu kolej .

Lepas daftar , bayar yuran tetiba dia suruh balik . like . wehh ?! asdfghjkl betul , nak marah memang nak marah , cuma emosi kena kawal sikit . sebabnya jauh jarak kolej dengan rumah , penat penat drive , ambil cuti , itu ini  and they simply treat us macam gampang .
Dan aku mula tak sedap hati . I started to ask myself again and again am i doing the right decision? perform tahajjud . tapi . masih ragu.

haha ,  …

NEXT STEP.

Image
Alhamdulillah since everything is going smoothly , spm guwa dah lepas setahun lalu dipuput bayu bersama cita cita aku yang dulu . pergh. tak boleh poyo lagi ke ayat . eheh

aku tahu semua orang ada cita cita
semua orang dah planned life masing masing cantik punya
semua orang ada something they wanna achieve .

cumanya , ada yang dah berjaya dapat , ada yang gagal belum ada rezeki nak dapat apa yang dia nak .

gais,
spm macam mana ? pt3 macam mana ?
okay ? kalau tak okay pun kira okay jugak , ahh tak kira !

Dik , Allah bagi apa yang kita usahakan , Allah bagi apa yang kita perlu dan Allah bagi kerana kasih sayangnya terhadap kita. mesti ada sebab .Mesti ada sebab kenapa dia dapat itu , kita dapat ini , dia dapat bagus , kita dapat tidak .

Even aku . aku tak dapat apa yang aku nak . tapi for sure Allah dah bagi apa yang aku perlu , bahkan apa yang ummah , dan keluarga aku perlu . InsyaALLAH.
elehh, kencang , kau nak apa je ? apa jer yang kau tak dapat ? Okay , first , memang sejak umur aku…

WRITTEN.

Image
sem 1 done. alhamdulillah.

enam bulan yang . ermm . erm.. tough . enam bulan yang macam macam . enam bulan yang itu ini semuanya mahu berlaku lagi dan lagi .
wehh , aku nak balik .... wehh ..
suara perlahan , lepas menangis , cakap pun meleret .
aku nak balik , jumpa family , aku nak balik , duduk sama dengan deme..nak balik, tapi ...tak boleh ... sambil muka dibenamkan ke perut bantal .
why ? " she asked .
aku tunjuk mesej di whatssap ..
" innalillah ... "
nanges .  mungkin untuk kali kedua . ego termusnah . aku termenangis .. lagi .


***
kenapa menangis dengan satu kehilangan ? atau tepatnya kematian ?  sebab sedih , sedih , sebab ? entah . aku pun sedih . literally. kita sangka semua orang yang kita sayang , milik kita , takkan hilang ataupun kita tahu mereka akan hilang tapi kita tak bersedia.tak pernah bersedia untuk itu.
weh.. hatta , suatu hari nanti pun , kita akan hilang , pergi, erti kata lain . mati.
kita sangka semuanya milik kita , kita lupa segala yang…

NEGLECT.

Image
" kerana pada akhirnya , aku mahu kita berjalan menuju syurga tuhan bersama , dan bahagia di sana buat selama lamanya " --- thef0d2b

beb, lama dah rasanya kita berehat .

lama dah rasanya kita bergoyang kaki di zon selesa

sudah lama juga rasanya hati yang kosong ini minta diisi .

diisi dengan iman.

diisi dengan cinta .

cinta Allah.



cinta yang bukan cakap sekadar cakap. cinta yang perlu korbankan tidur malam , untuk tahajud . cinta yang perlu rabakkan hati tinggalkan dosa lama . ya . cinta itu perlukan pengorbanan .



cinta yang sesungguh sungguhnya . cinta illahi.



***

kau pernah rasa ?

rasa nak cerita sesuatu , rasa nak luahkan banyak perkara.

tapi kau tak tahu apa yang dikepala . apa yang mahu diluahkan .

kau buntu buat kali keseribu.



kau pernah rasa ?

rasa kosong , sekosong kosong kosongnya .

lalu kau isi kekosongan itu dengan perkara sia sia.



kau pernah rasa ?

rasa mahu undur diri .

dan memilih untuk mengalah daripada terus berlari ?

sedangkan di sana , ramai ummat yang berpusu pusu lari k…

Dulu.

Image
" sayang sampai syurga tau"



"kalau aku jatuh , tolong.eh ,tolong bangunkan aku semula , hapus buang semua futurku , tiupkan semangat baru dan jadikan. aku. Aku yang baru. setidak tidaknya , jadikan.aku aku yang dulu

Janji weh?


"janji"


Allahumma sholli.'ala muhammad wa 'ala.alihi muhammad
















Rindu .


Seorang akhwat yang.makin menjauh

Makin rapuh , futur jiwanya.

Seorang akhwat yang patah sayapnya , luka , dan berharap dapat terbang lagi


Terbang tinggi

Bersama sayap sayap cinta yang dikasihi

Terbang tinggi , saling menghiasi langit DnT

Terbang tinggi , dan bila aku jatuh , kalian ada disisi.


Wahai kalian yang jauh disana , jaga diri ya?

Jaga iman

Jaga tarbiyah yang kita bina selama ini.


Sumpah aku rindu


Waktu kita bersama


Gelak

Nangis

Kejutan

Tekanan

Bebanan

Cinta


Segalanya dirangkul bersama .





"kalau kau sakit , maka aku juga rasa sakitnya "






Ahh , indahnya tarbiyah dulu. Waktu kita sama bersatu , berjanji taat setia untuk menjaga apa yang.perlu


Jaga iman

Jaga amal

Jaga …

TAHU.

Image
Kita tahu mati mendekat , tapi kita masih berjimba gembira dengan dosa Kita tahu makin hari makin hati mengeras, tapi kita tak pula mencuba lembutkannya Kita rasa , makin hari kita makin berubah , berubah jauhh jauhh kebawah , tapi kita tak cuba nak naikkan diri , tinggikan iman .

Aduh kita dah kenapa ? Apa sudah lupa sama janji janji tuhan ? Kita yakin benar yang kita bakal dapat syurga tanpa usaha. Heh.ini lawak. Sedangkan Rasulullah yang secara pastinya menjadi ahli syurga pun masih usaha keras , tambah ibadat  sedang kita ?

Goyang kaki hirup maksiat . Emm sedap .
Ehh jap , bukan nak salahkan sesiapa , bukan nak salahkan diri sendiri , bukan juga nak salahkan keadaaan sekeliling. Ya , memang iman jatuh naik itu biasa . Memang diri selalu leka itu biasa.

Memang futur itu biasa, Tapi sampai bila mahu biasa dengan keterbiasaan itu ?

Beb , sampai bila nak jadi biasa? Bila nak jadi luar biasa ? Weh, masa kita dah tak lama. Tolak waktu makan , tolak waktu tidur , tolak kerja, tolak stu…

Budak baru

Image
" Weh, andai kata aku mati , doakan semoga tulisan aku terus hidup dan kekal hidup , malah terus kekal menghidupkan jiwa jiwa ummah .Weh , doakan semua yg kita buat walaupun sedikit sejengkal , semuanya Allah Redha "
---- thef0d2b

*** Tahu  ?
The saddest part of ourself is knowing that ramadhan is over . Dan kita masih tetap kita . Segala amal rancak kencang waktu ramadhan terhenti .Titik . Noktah . Dan yang paling pathetic, kita langsung tak beramal waktu ramadhaan .Kita tak lalui fasa graduasi di 'universiti' ramadhan . Kita masih tetap kita yang lama . Dengan perangai yang lama . Dengan diri yang lama. Iman yang lama bahkan makin merudum.

" Weh , sumpah aku cakap , syawal aku kalini tak rasa nikmat " .

Sebab definisi syawal bagi setiap orang lain lain , jadi bagi aku , syawal ni 'hadiah' untuk orang yang dah 'bersakit-sakit' waktu ramadhan . hadiah untuk brader sister pakcik makcik yang struggles hard . nak syurga. Nak redha tuhan . Tapi…

ex-pergh-tension.

Image
“ Jiwa yang lama , segera pergi .Maka bersiaplah para pengganti “.
*** Para pengganti . Maka kitalah ia  .Para pengganti masa depan . Para pentadbir harapan dunia , harapan mak ayah . Harapan cikgu sekolah , pensyarah  kolej . Haa . Harapan semua. Kau bencikan ekspetasi tinggi ? ( baca : high expectation ) . Ya , aku pun sama . Lebih kurang rasanya , melemaskan , kadangkala. Biasalah , manusia  sering meletakkan ekspetasi tinggi rendah kepada kita . Pakai tudung labuh , orang panggil kau  budak alim , kau tersilap  sikit , orang pun bash . Pakai baju ketat , ohh ahli neraka orang katakau ! Takada pendidikan sempurna , orang kata kau takada masa depan . Duduk sekolah bijak bestari , orang kata ouh ini mesti budak pandai , perfect, outspoken , intelligent and so on . Ouhh perghh !
 Padahal tak pun . Kita lebih kenal siapa kita

Kita rasa tak selesa dengan ekspetasi orang terhadap  kita . Rasa rimas. High expectation bikin stress , low expectation bikin down . Ehh kau nak apa sebenarnya ? …

f0d2b

Asalamualaikum ,  lama tak update . Gara gara penulis lemas dan rabak dengan duniawi . Penulis  kekeringan idea . Penulis hanyut dengan kesalahan tatabahasa . Penulis leka . 
Penulis juga perlu memperbaiki diri dan try hard to walk the talk . Tengah betatih semula untuk amalkan apa yang ditulis . Untuk  jadi budak baik yang serius baik . Maafkan penulis kerana  telah mengabaikan tanggungjawabnya sebagai seorang penulis pasif lagi picisan . Doakan penulis kuat dan bersemangat di jalan dakwah tarbiyah bukan setakat di alam maya malahan di alam dunia nyata juga . 
Doakan penulis , halalkan segala ilmu , masa yang terbuang gara gara penulis , dan sebagainya . Penulis ingin memohon keampunan , mintak maaf salah silap di atas tersalah ayat , tersentap , dan-ter-pelbagai salah lagi . 
Terima kasih untuk semua jasa , masa , pengorbanan , penat dan lelah kalian untuk penulis , semoga Allah hadiahkan kalian syurga .
InsyaAllah , ada masa , kita jumpa lagi . 
“Jagalah Allah, Allah akan menjagamu. Jagal…

AUDIT.

Image
Kita dipinjamkan satu tubuh yang suci dari dosa untuk digunakan sementara di atas dunia . Pada satu masa yang ditetapkan , tubuh tersebut harus dikembalikan kepada Tuhan . Mati . Maksud aku , kematian merupakan waktu yang paling layak aku panggil " waktu pengembalian "

Kembalikan semua yang tuhan pinjamkan ke kita .

Kita lahir dalam keadaaan suci dari dosa , masakan kita mahu pulangkan diri ke Allah dengan keadaan kotor . ohh . Astaghfirullah
Kita datang dari syurga , masakan kita mahu pulang ke neraka ? Datang dari syurga maka pulang juga haruslah ke syurga ! Neraka bukan tempat kita weh T.T

tapi kena faham,
neraka tak mahal dan syurga tak murah wahai brader sister.  Neraka itu bayarannya keseronokan tahap infiniti di dunia , kegembiraan dan kelazatan maksiat . Sedangkan syurga ? bayarannya merupakan kesakitan mujahadah (striving) melawan dosa , menentang arus kegembiraan sementara, mengetepikan segala rasa chenta duniya .

Kita pandu diri dengan apa ? iman atau nafsu ? takl…

hello?

Image
Khas buat kalian si penyebab guwa gelak-nangis sampai semput siput :

 Hang kalau hang duduk dengan aku mesti kerja hang tak jalan , tengok aku ? dah nak siap dah  sambil tunjuk note separuh siap dia .
" hahaha ! tau takpa , kalau aku duduk dengan hang , penat gelak tau . penat ! hahaha ! "
Aku seka air mata yang tersisa . Haish , basah tudung dengan air mata. Bukan sebab menangis sedih , tapi sebab banyak gelak bila dengan sahabat yang kamceng tahap super saiya ni . Entah apa yang lawak pun , entah . Tapi mesti gelak .

no idea orang putih kata .

Kawan baik tu  bila kau bahan dia , dia bahan kau juga . Bila dia lempang kau , kau gelak ( sambil kau lempang muka dia semula ) . Memang lah kadang kadang terasa sikit . Tapi tak pernah nak simpan dalam hati . No offense . Kau sedar dia terima segala kurang lebih kau sehingga kau begitu selesa untuk jadi diri sendiri . Bukannya selama ni tak jadi diri sendiri . Cuma kalau dengan orang lain , kita ni lebih proper sikit adabnya . Sopan s…

LAST BEFORE .

Image
Post terakhir untuk cuti yang paling paling panjang , lepasni . InsyaALLAH , mula langkah baru , tempat baru , semoga kita kekal baru . iman kekal berkilat .

Post terakhir . Mungkin ’ terakhir ‘ sebab lepasni mungkin sibuk . Mungkin jelah . Banyaknya mungkin  haha . Untuk hari hari terakhir ni , adalah baik untuk guwa , kita , awak kamu sekalian buat self reflection 

Dah lama cuti kan ?

Sebelum cuti haritu , plan macam ribut , nak buat itu ini , nak cuba publish buku . Ops ! publish lah sangat~ . Takpa , insyaAllah nanti .

Yang pastinya macam macam yang kita planned , tetapi pada akhirnya , adakah semuanya terlaksana ? Tanya diri .

Perancangan antara kita dengan kita . gagal ? tak apa . Cari jalan lain ,

Perancangan kita dengan Allah ?

Mohon jangan dilupakan segala perjanjian yang diikat sejak azali .Perjanjian untuk menjadi seorang kita . Perjanjian untuk hidup sebagai hamba . Hamba tuhan bukan hamba dosa yang sedap dibuat sekali pasti nak lagi .Syahadah yang dah terucap sebelum ki…

CIKGU.

Image
Kepada guru : selamat hari guru

cikgu
      -- cikgu tadika , cikgu sekolah kebangsaan Keladi , cikgu SMK Badlishah , cikgu MRSM PDRM , ustaz ustazah , juga murobbiyah halaqah .

Cikgu , sungguhpun saya tidaklah dikenali , mungkin juga tidak diingati kerana tiada yang istimewa pada saya sehinggakan saya layak untuk dikenali malah diingati oleh cikgu , tidak mengapa .

Untuk cikgu , selamat hari guru , selamat hari murrobbi murrobbiyah . Meskipun saya tak mampu membalas segala jasa cikgu dengan sehelai slip SPM yg bilangan A-nya sekata sama dari atas hingga ke bawah , Meskipun saya jarang bertegur ramah dengan cikgu , bukan sombong , tapi segan . Meskipun tiada apa yang saya mampu berikan untuk cikgu , tetapi saya tetap mahu dedikasikan post ini buat cikgu . Inilah ' hadiah ' terkecil saya buat cikgu .

Buat mak abah , sahabat , kawan kawan , orang sekeliling , pengalaman , guru guru di sekolah , guru guru mrsm pdrm , murrobbiyah halaqah ,
kalianlah guru terhebat !

Allahhumma sho…

Apresiasi

Image
alhamdulillah , seperti di bawah

Alhamdulillah THEF0D2B is on paper .
" Terima kasih kak sarah aina , sebab sudi siarkan blog ini di dalam kolum skor berita harian (blogger remaja) . Terima kasih yang utamanya kepada mak abah yang selalu sokong dengan jayanya , yeahh ! an ayie , hahaha , mekasih mekasih . kah !
terima kasih keluarga , sahabat sahabat , akhwat bulatan gembira , murrobiyah , juga kawan kawan maya .
terima kasih untuk semua inspirasi , sokongan , bil elektrik , laptop an , ilmu , pengajaran dan banyak lagi ( tak mampu nak list-kan) " Betulkan niat . Nak tulis apa apa , nak buat apa apa kerana Allah . Semoga dengan sedikit usaha kita , Tak kira usaha apa sekalipun , kita dapat sebarkan islam , erti kata lain -- dakwah 
Betapa picisan-nya saya , saya hanya mampu menulis walaupun agak susah untuk saya praktikkan apa yang ditulis . setidak tidaknya kita cuba praktikkan .
 Mungkin juga apa yang saya tulis tidaklah memberi impak yang besar terhadap hati hati kalian . 

(゜ロ゜)

Image
the moment when you wanna cry for no absolute reason
the moment when you are in need .
the moment when everything seems so rough and hurt at the most of the time
the moment when you wish to cry a lot just to release everything through your tears . but sadly you can't
the time when you want to fix everything to be alright , but you are incapable to do so .
the time when the whole world ignored you
and let you to be alone with a stormy sadness
be happy . be grateful
at most of our hardtime , we manage to cope with it
Allah is there . and always be there .
tho you dont have a shoulder to cry on , but literally , you still have a ground to sujood and tell everything to Allah .
be grateful and escape ! ----- the@f0d2b
bertenang

sedih di dunia ni tak lama nak dibandingkan dengan sedih di sana .
Dunia ni tak lama , begitu juga isi di dalamnya . Hei ? sudahlah , jangan bersedih . Allah itu tak zalim ,

sekali kau sabar , sejuta kali kebaikan kau dapat . Ada orang , sanggup bersedih seumur…

Ngeri.

I just can't imagine the moment when the death is just a centimetre away from you.

alah , kau mesti pernah tengok tragedic movie kan ? kalau tak pun , mesti kau pernah tengok berita berita dekat tv , pasal tsunami , earthquake  and etc , etc .


The moment of death

pernah tengok titanic tak , ada momen bila kapal nak terbelah dua ? dalam kes titanic , guwa nak fokuskan dekat semua orang dalam kapal tu , takda niat pun nak dedahkan kisah romantikas jack beku dengan rowse tu . ehm .

Boleh kau bayangkan kalau kau yang ada dalam kapal tu , dalam situasi tu ?

Situasi bilamana kau tahu yang kau akan mati dalam masa empat jam kedepan , dan empat jam tu lama kelamaan akan berkurang jadi tiga , dua , satu , jam ,
jam berubah ke minit , minit berubah ke saat , sampailah "the moment of death tu sampai " betul betul mengetuk jiwa jiwa yang tengah kontangkan iman . huh . gila . takut .

takut sebab tak ready mati ~ tak ready sebab tak beware .

Okay takpa , kita ke situasi seterusnya pula…

CURRENTLY

Image
Rindu akhawat , rasa perlukan akhawat , akhawat tu dah macam addiction , halaqah pula macam escapism .

Lama sangat tak jumpa . Ralat . Kalaulah kalau .

if i could i would , come and visit us
MasyaALLAH , kadang kadang rasa sangat lemah bila tak dikelilingi akhawat , tarbiyah , halaqah . lemah sangat .

Andai ada hospital iman . maka halaqah lah tempatnya . Iman ana makin kronik .

 entahlah . entahlah . entahlah .  lompong gila hati ni .





Jujurnya ana tak mahu tinggalkan akhwat . Jujur . Ana sayang kalian . Dalam masa yang sama kadangkala ana lah yang ter-paling lemah . Ter-paling rapuh , tak berusaha nak kekalkan diri dalam tarbiyah . hmph . memalukan .

Kalian , murrobbiyah , adik adik , sahabat sahabat , ana rindu kalian . SANGAT SANGAT . Rindu kalian . Rindu kita .
Kalau boleh ana ungkap , ya ,

HALAQAH IS A BIG ADDICTION .
ralat sangat tak dapat pergi . rasa macam diri tak ada inisiatif langsung .

suatu hari , murobbiyah tanya
"apa yang menyebabkan kamu untuk terus kekal dalam b…

screwed-up

Image
Ramadhan is nearer . InsyaALLAH if theres is a chance there will be always a time . To celebrate ramadhan for another year of my life . Ourlife .

If you are sad , be grateful
If you are lonely , Do . Entertain yourself
If you are having a mixed feeling , please do something





Do everything that pleases Allah ,
Theres no other thing that we do in lifes is uncounted , I mean everything has its own value -- good or bad | sin and reward | jannah and jahannam .

Again , be grateful to be happy .

assalamu'alaikum .








IkatTepi

Image
" mai beli ayaq murah  , pak cik jual air half price jer ni "
" dik penghabisan stok ni dik ,beli laa "
"adik , kali ni pakcik jual , beli air percuma buah , amacam ? nak ? hahaha "

sekilas terpandang muka pak cik tu , pak cik tu pun terpandang guwa . mata ke mata hati , hati ke hati .. lol . tak lawak pun . haha . tapi macam tu jelah . TERpandang , dan biar jelah , terus jalan . jalan . dan jalan lagi .
ehe , tak rasa nak beli apa apa pun , jadi , jalan jalan teman kawan pun okay  , cuci mata tengok makanan sebelum azan magrib .
cehh , bukan nak tambah amal tadarus ke apa .  dengan orang orang kat sini , gigih cari rezeki . well ramadhan kan ? lepas ramadhan syawal , orang nak pakai duit , nak buat itu ini , macam tu jugak penjual penjual dekat baazar ni . 
dan , dari awal baazar sampai ke hujung , sampai guwa dah patah balik , dan tiba tiba ,.
" dik , nah , pak cik bagi free jer , ambik lah "  sambil hulur beg plastik , ada air , ada buah .



 eh…

[2:216]

something broken can be fixed again right ?

 a car - need to be crumpled , being knocked here and there just to reshape it , make it become new brand car

a rusted metals - need to be scratched by a sandpaper . in order to become polished and shine again

a damp cloth - need to be dried under the hot fiery sun . just to wear it again .

something that happened  may seems bad , but Allah knows better . everything that He made to happen is always just for a blessings .
perhaps we hate something while that 'something' is good for us and perhaps we loves something while it is bad for us .




" bro , sis , Allah tak zalim , cuma kita yang kurang sangat nak sangka baik baik dengan tuhan "
...

“You have no choice but to go through life and take whatever comes. Good or bad. You’ve had so much bad. I don’t want to see you run away from something that could be good.” — Claudia Connor, Worth the Fall 

...

MasyaALLAH .

peluang ke-seterusnya

Image
" wey,wey,wey, dahlaa weii "

" kau ingat kau hebat ?"


"iman kau tu lemah wehhh , lemahh !"



"weh , dah dahlah tuuu , mengaku saja dosa dosa kau "


" hei , kau tak layak untuk syurga , tak layak ! "


"kau pernah tinggal solat kan ?"

"kau leka dengan ajnabi kan?" "eiiiii , jijiknya kau "

"  kau suka sangat dengan dosaa "


"kau ahli neraka! "


" kau kotor dengan dosa "


" kau ada harapan lagi ke ? "

"......."
***
air mata mengalir , tak henti , tak ubah seperti seorang yang dijatuhkan hukuman oleh mahkamah dunia , terasa semua mata memandangku hina . pandangan mata aku gelap , gelap sangat . wahai Allah , aku dimana  ? kenapa aku keseorangan . aku dimana ? aku dimana ?!


.....


makin kuat cacian menghempas telinga , pedih , namun kebenaran . makin lama , makin kuat bisikan jahat , makin berat beban bahuku , makin berat makian ini , aku terhinaaa . paling hina , dengan…

Abnormal

Image
Kita berjuang tanpa darah , itupun masih mengaku kalah .

memalukan.

***

tak banyak idea sangat kebelakangan ni , nak cakap , tapi tak .. entahlah . futur ? entah jugak .

cuma nak tanya , mana aku yang dulu ?

sebabnya

makin lama makin 'lembik' .
makin 'slowmo'
makin entah apa apa .

haih ..

murobbiyah cakap , keadaan ni , keadaan normal . keadaan iman jatuh bangkit . tambah tambah pulak dalam keadaan yang sangat lama .

' lama '

4 bulan hampir ke 5 . lama gila aku tinggalkan sekolah . dalam erti kata lain . Tinggalkan Biah solehah .


Rumah . ya . bukan nak cakap yang rumah tempat yang tak elok . sama sekali tidak sebab aku ada emak dan abah yang sentiasa ingat diri pasal agama , kejutkan  subuh dan sebagainya

cumanya masih rasa tak cukup . masih rasa lompong .



tak cukup hati terisi . sebab banyak sangat masa lapang . lapang masa , yang sampai tak terbuat apa .

" kalau kita tak sibukkan diri kita dengan dakwah dan tarbiyah , maka , kita pastinya  akan sibukkan d…

tiga lelaki maha-chenta .

Image
4:50pagi

weyh , nak bagitahu sekarang ke , nak bagitahu bila semua settle nanti ? 

" hmm , yea , ikutlah  , bagitahu jelah sekarang pun takpa, "
but , it still 3 a.m ? hmm , aku takut menyusahkan pulak . oh ya , takpa , aku tahu . 
Kenalan di dalam simpanan phone nokia tiga-tiga-sekupang a.k.a phone asrama aku buka , cari cari cari , yeah , ni dia nombor dia , call lah .
tutt... tut. tutt....tutt.ttt.... pap !  Aku matikan , dah dekat lima kali aku call , tak angkat angkat . Tidur mati agaknya .Tak apalah , awal lagi lagipun , subuh nantilah call balik .
" Weh , kau okay ? " unitmate tanya aku .
Alhamdulillah , okey jer kot , weyh , amm... kalau ... abang aku call , tolong jawab eh , nak solat jap . thanks . 
*** Usai solat subuh , mandi , dah siap siap macam selalu, nak pergi maktab lah . macam biasa . miscall tadi pun dia tak perasan , takpalah , try call abah pulak .
Asalamualaikum , abah , ehehe ... err... kena jugak ada "hehe" tuh , nak selindung perasaan…