Posts

Showing posts from March, 2015

Tak cukup sado

"
KADANG KADANG , YANG KITA PERLU ITU HANYALAH SEDIKIT KEKUATAN , UNTUK MENAPAK KE DEPAN ,
BANGUN BILA JATUH SYURGA MASIH JAUH 










Wassalamualaikum , doakan yang baik baik untuk aku untuk kita semua . Terus kuat !
Allahhumma sholli 'ala Muhammad, wa 'alaa alihi Muhammad .

surat rindu .

Image
asalamualaikum ,

apa khabar ? . sihat tak ?
umi apa khabar ? abi ? sihat tak ?
weh makan dah ? sakit haritu , dah sembuh ke belum ?
adik adik macam mana ? lapar lagi tak ?
rumah macam mana ? dah repair?
kat sana tengah musim bunga ke , ke panas , atau...musim luruh ?  haha jaga diri tau .
jaga diri , jaga adikadik, jaga umi abi .

ermm .. cepat cepat sembuh tau , kuat semangat . anak anak pejuang agama kena kuat  !


semoga berada di dalam jagaan ALLAH . kalian kuat , kalian anak para syahid syuhada' . kalian bakal pemilik istana di syurga .

kawan , maaflah , andai kami lupakan kalian , lupa titipkan doa , lupa , lupa dan lupa . sibuk dan leka dengan kerja-dunia .
maaflah , kebelakangan ni , asyik leka , doa dititip pun kurang kurang juga . maaflah . maaf sangat sangat .
maaf la , kami sibuk tweeting , sibuk blogging , instagram-ing, kami sibuk study itu ini , kami sibuk dengan drama tv , kami sibuk  dengan online game  sampai tanggungjawab kami untuuk kalian . terabai . hmmm .

kali…

Vitamin A.

Image
dari kelas , nak pegi dewan makan , lepas prep malam lah ni kiranya . Around 10.30 pm . Biasanya memang balik dengan budak kecik guwa . muahaha

" ohh  mann! kenapa lampu tangga tak repair lagiiiii ,  huwaaaaa  gelap "


dia tahu , bukannya aku jenis yang takut gelap , tapi cumanya aku dan gelap tak banyak berjodoh . suka dan tak berjodoh . haha . suka gelap , tapi mata terbatas dalam gelap .

eleh cakap jelah rabun malam . choy !

 meh , jom 

dua patah perkataan . tangan guwa dia sambut ,

haha itulah , orang suruh makan vitamin A , takmauu , ketegaq ( degil )

" haha alah , malas la , eheee (aku belanja muka comel sikit) "

sambil jalan sampai dewan makan

" hahaha weh , nak tahu taaak ? nak tahu tak ? nak tahu tak? "

hah apadia ? apa ? apa ? apa ?
dia pun acah acah eksaited macam guwa .


" HAHAHAHA!!  takda apaaa ~ "

chehh!! dah tahu dahh perangaii , hahaha

" miyau. "

***
 hampir hari hari macam ni . selagi lampu tak di repair ? haha . teruslah p…

kelaut.

Image
Dalam hidup kita , MESTI AKAN ADA WALAUPUN SEORANG . YANG TETAP AMBIL KESAH PASAL KITA .  antara perasan atau tak . antara nampak atau tak .

Aku harap , kita tak kecewakan dia . Aku harap kita hargai dia . Aku harap kita tak buta mata buta hati sehingga terhijab dari melihat kebaikan orang lain .

Sebabnya manusia , bila bila masa boleh futur . Bila bila masa boleh meluat .Bila bila masa boleh hilang . Bila bila masa juga they will give up on us .






Tolong hargai Tuhan .
Tolong hargai abah mak .






hold and broke .

Image
Tangan . kalau dah penuh pegang "barang" yang lama , macam mana aku nak terima "barang " yang baru , yang lebih baik ?

nak tak nak , aku kena lepaskan apa yang ada di tangan , untuk terima sesuatu yang baru . bahkan lebih baik .


term : let it go

yeah . lepaskan . untuk terima yang baru . yang lebih baik .
apa yang lebih baik ?

redha ALLAH . semestinya .


tinggalkan dosa , untuk dapat redha ALLAH .

***** mama had gave me a bottle of perfume . perfume tu dah habis , jadi cuma tinggal botol , buat kenangan . jadi aku simpankan .


satu hari , botol tu pecah ,sayang . dahpecah . aku kutip serpih serpih botol yang pecah tu . tajam .namun tetap aku genggam . sakit , namun tetap aku pegang . luka , makin perit namun digaghkan .


hey , lama mana sangat kau nak genggan kaca yang pecah tu ? makin kuat kau genggam , makin dalam luka menikam . dahlah wei, buang kaca tu , mari aku ubatkan luka kau .

macam mana aku nak ubatkan luka kau kalau yang ditangan itu masih kuat menggenggam k…

memoir.

Music box . remind me of something . some memories . childhood . love . family . friends . school . All those things bond together to form a blooming memoir . its good to smell the blooming memory sometimes .

Alhamdulillah for every smile , Alhamdulillah for every tears  . saranghae ALLAH :')

***

Gun and anger .

Image
a s d f g h j k lq w e r r t y u i o p z x c v b n ...


pernah jadi seorang yang suka memberontak tak ?
memberontak bila ada sesuatu yang tak se-angin dengan kita .
aku ?  ya . aku pemberontak . haha pemberontak tak bersenjata .
berontak bila ada janji yang ditepati . berontak bila ada yang menipu lagi .
berontak aku ,berontak diam . tak melawan , cuma diam , aku dinginkan semuanya . apa guna memberontak bising , suarakan dendam dekat hati , kalau semua tu cuma perasaan sementara , semuatu cuma akan sakitkan hati yang mendengarnya .
aku ambil langkah . diam .
tapi sebaik baik penyelesaian , suarakannya baik baik , cakapbaikbaik . berdamai cara baik . berkonfrontasi .ha
bukannya marah bila pendapat ditolak , melenting sana sini .  bukannya diam pendam dan lama lama jadi dendam
dendam tak kemana . hati tak tenang . tidur tak lena . ha ha 
**** kadang kadang kecewa dengan manusia , manusia menipu , manusia mungkir janji , manusia pembenci , manusia itu ini .
sedar tak yang kita juga manu…

Ends.

Image
weh , apa jadi kalau aku mati dulu ?

jadi ? hah ? ... apa benda ni weh ? sebenarnya terkedu . sentap . ahhh aduh sesak pulak rasa .
dia tak reply , aku pun terus typing ... typing ... typing ..



baru boleh hadam ayat yang dia maksudkan , okay , kalau kau takda , hmm , taknak ahhh wehh , mana boleh kau pergi dulu ,
kan dah janji nak buat semua benda sama sama ?
kan dah janji nak travel sama sama ? 
weyh 
please .. jangan macam ni . 
hahaha rilekslah , random question jer kot , gelabah jer kau ~

mana boleh rileks , bila cakap hal ni . weh, please be strong , weh .. kena tahu satu benda , semua orang sayang kau , and ... me too . 


mata kabur . skrin fon nampak samar samar . duh , drama hindustan betul .



apa lah kau , aku okay jer kot , rileksla , hahaha

tapi jangan pergi lagi tau ? tunggu aku . 
tengok la cemana~

oh , wehh pleaselah , kau tak kesiankan aku ke ? nak tinggal aku sorang sorang ?

tak.tak kesian pun.

Allah kan ada ?

rileksla , mati jer pun . semua orang rasa .


.......................…

aipitit

ikutkan hati of course lah nak sambung belajar , nak gapai cita cita , nak jadi apa yang kita nak , nak belajar apa yang kita minat

ikut iman , ofcourse nak ipt yang ada halaqah , usrah 
ikut parent , parent pun ada pilihan tersendiri dengan sebab tersendiri yang semestinya mereka mahu yang paling baik untuk kita .



so nak ikut siapa ? entah . aku buntu.








oh ya , redha ALLAH , ada pada redha ibu bapa ,

if i could

Image
*** astaghfirullahalazim , serius , sumpah ada benda yang aku nak cakap , tapi apa eh ? tiba tiba blank  .
oh ya . hidup.

haha  biasa ahh . kita mesti nak happy . nak nak pulak bila orang lain pun happy sebab kita pulak tu . pergh  sumpah it made my day when you're happy .
 ***
oh ya , dah ingat Rasulullah harini?
Allahumma sholli ála Muhammad wa ála alihi Muhammad .
"sedangkan insan mulia macam baginda Rasulullah juga ada yang benci , sedangkan baginda yang bertaraf KEKASIH  juga tuhan uji dengan hebatnya "
inikan pula kita yang bertaraf HAMBA ?

layak lah dibenci , layak jugalah diuji .
hey , tenanglah , manusia benci itu biasa , sedangkan kita pun kadang kadang timbul rasa benci kat sifulan . kan ?
hey , sabar dan terus kuat .
bukan saja saja tuhan kirimkan ujian .
"tuhan kirim chenta"--- kata kazasyahira
sabarlah,  kalau kita sabar + redha , nanti tuhan tambah lagi nikmat .

maaflah weh , aku cuma mampu suruh kau bersabar , sedang juga aku tak tahu apa kau ras…

listed desires .

Image
FEW THINGS I WANNA DO I MY LIFE


to be the flower of Deen . isyaALLAHi wanna travel around the world especially :- japan , middle east's country , the netherlandsi wanna be a photographer of mylife :- capture everything . yaaash !i wanna have my own desired thingys with my own moneyi wanna fly :- hot air balloon ? pun okay .i wanna play with snooowi wanna lived in  my own-strawberry-shortcake-cartoon's-like- house :- ice cream tree , sno , chocolate river and etc .lels , realistic tak ?i wanna publish my own book :- buku kita terjual bersebelahan dekat rak, buku saya dan buku awak :)i wanna touch people's hearti wanna make mak abah proud of mei wanna help peoplei wanna enjoy the starry night on a hill , or at the field with a cup of tea and a  sweater . and ofcourse with you . i wanna touch the sky . i wanna dive and make a friend with some cute fishes and anemonesi wanna be a fighter :- i wanna master at least one martial art .i wanna be the main reason for everyone to smil…