Posts

Showing posts from April, 2015

CURRENTLY

Image
Rindu akhawat , rasa perlukan akhawat , akhawat tu dah macam addiction , halaqah pula macam escapism .

Lama sangat tak jumpa . Ralat . Kalaulah kalau .

if i could i would , come and visit us
MasyaALLAH , kadang kadang rasa sangat lemah bila tak dikelilingi akhawat , tarbiyah , halaqah . lemah sangat .

Andai ada hospital iman . maka halaqah lah tempatnya . Iman ana makin kronik .

 entahlah . entahlah . entahlah .  lompong gila hati ni .





Jujurnya ana tak mahu tinggalkan akhwat . Jujur . Ana sayang kalian . Dalam masa yang sama kadangkala ana lah yang ter-paling lemah . Ter-paling rapuh , tak berusaha nak kekalkan diri dalam tarbiyah . hmph . memalukan .

Kalian , murrobbiyah , adik adik , sahabat sahabat , ana rindu kalian . SANGAT SANGAT . Rindu kalian . Rindu kita .
Kalau boleh ana ungkap , ya ,

HALAQAH IS A BIG ADDICTION .
ralat sangat tak dapat pergi . rasa macam diri tak ada inisiatif langsung .

suatu hari , murobbiyah tanya
"apa yang menyebabkan kamu untuk terus kekal dalam b…

screwed-up

Image
Ramadhan is nearer . InsyaALLAH if theres is a chance there will be always a time . To celebrate ramadhan for another year of my life . Ourlife .

If you are sad , be grateful
If you are lonely , Do . Entertain yourself
If you are having a mixed feeling , please do something





Do everything that pleases Allah ,
Theres no other thing that we do in lifes is uncounted , I mean everything has its own value -- good or bad | sin and reward | jannah and jahannam .

Again , be grateful to be happy .

assalamu'alaikum .








IkatTepi

Image
" mai beli ayaq murah  , pak cik jual air half price jer ni "
" dik penghabisan stok ni dik ,beli laa "
"adik , kali ni pakcik jual , beli air percuma buah , amacam ? nak ? hahaha "

sekilas terpandang muka pak cik tu , pak cik tu pun terpandang guwa . mata ke mata hati , hati ke hati .. lol . tak lawak pun . haha . tapi macam tu jelah . TERpandang , dan biar jelah , terus jalan . jalan . dan jalan lagi .
ehe , tak rasa nak beli apa apa pun , jadi , jalan jalan teman kawan pun okay  , cuci mata tengok makanan sebelum azan magrib .
cehh , bukan nak tambah amal tadarus ke apa .  dengan orang orang kat sini , gigih cari rezeki . well ramadhan kan ? lepas ramadhan syawal , orang nak pakai duit , nak buat itu ini , macam tu jugak penjual penjual dekat baazar ni . 
dan , dari awal baazar sampai ke hujung , sampai guwa dah patah balik , dan tiba tiba ,.
" dik , nah , pak cik bagi free jer , ambik lah "  sambil hulur beg plastik , ada air , ada buah .



 eh…

[2:216]

something broken can be fixed again right ?

 a car - need to be crumpled , being knocked here and there just to reshape it , make it become new brand car

a rusted metals - need to be scratched by a sandpaper . in order to become polished and shine again

a damp cloth - need to be dried under the hot fiery sun . just to wear it again .

something that happened  may seems bad , but Allah knows better . everything that He made to happen is always just for a blessings .
perhaps we hate something while that 'something' is good for us and perhaps we loves something while it is bad for us .




" bro , sis , Allah tak zalim , cuma kita yang kurang sangat nak sangka baik baik dengan tuhan "
...

“You have no choice but to go through life and take whatever comes. Good or bad. You’ve had so much bad. I don’t want to see you run away from something that could be good.” — Claudia Connor, Worth the Fall 

...

MasyaALLAH .

peluang ke-seterusnya

Image
" wey,wey,wey, dahlaa weii "

" kau ingat kau hebat ?"


"iman kau tu lemah wehhh , lemahh !"



"weh , dah dahlah tuuu , mengaku saja dosa dosa kau "


" hei , kau tak layak untuk syurga , tak layak ! "


"kau pernah tinggal solat kan ?"

"kau leka dengan ajnabi kan?" "eiiiii , jijiknya kau "

"  kau suka sangat dengan dosaa "


"kau ahli neraka! "


" kau kotor dengan dosa "


" kau ada harapan lagi ke ? "

"......."
***
air mata mengalir , tak henti , tak ubah seperti seorang yang dijatuhkan hukuman oleh mahkamah dunia , terasa semua mata memandangku hina . pandangan mata aku gelap , gelap sangat . wahai Allah , aku dimana  ? kenapa aku keseorangan . aku dimana ? aku dimana ?!


.....


makin kuat cacian menghempas telinga , pedih , namun kebenaran . makin lama , makin kuat bisikan jahat , makin berat beban bahuku , makin berat makian ini , aku terhinaaa . paling hina , dengan…

Abnormal

Image
Kita berjuang tanpa darah , itupun masih mengaku kalah .

memalukan.

***

tak banyak idea sangat kebelakangan ni , nak cakap , tapi tak .. entahlah . futur ? entah jugak .

cuma nak tanya , mana aku yang dulu ?

sebabnya

makin lama makin 'lembik' .
makin 'slowmo'
makin entah apa apa .

haih ..

murobbiyah cakap , keadaan ni , keadaan normal . keadaan iman jatuh bangkit . tambah tambah pulak dalam keadaan yang sangat lama .

' lama '

4 bulan hampir ke 5 . lama gila aku tinggalkan sekolah . dalam erti kata lain . Tinggalkan Biah solehah .


Rumah . ya . bukan nak cakap yang rumah tempat yang tak elok . sama sekali tidak sebab aku ada emak dan abah yang sentiasa ingat diri pasal agama , kejutkan  subuh dan sebagainya

cumanya masih rasa tak cukup . masih rasa lompong .



tak cukup hati terisi . sebab banyak sangat masa lapang . lapang masa , yang sampai tak terbuat apa .

" kalau kita tak sibukkan diri kita dengan dakwah dan tarbiyah , maka , kita pastinya  akan sibukkan d…

tiga lelaki maha-chenta .

Image
4:50pagi

weyh , nak bagitahu sekarang ke , nak bagitahu bila semua settle nanti ? 

" hmm , yea , ikutlah  , bagitahu jelah sekarang pun takpa, "
but , it still 3 a.m ? hmm , aku takut menyusahkan pulak . oh ya , takpa , aku tahu . 
Kenalan di dalam simpanan phone nokia tiga-tiga-sekupang a.k.a phone asrama aku buka , cari cari cari , yeah , ni dia nombor dia , call lah .
tutt... tut. tutt....tutt.ttt.... pap !  Aku matikan , dah dekat lima kali aku call , tak angkat angkat . Tidur mati agaknya .Tak apalah , awal lagi lagipun , subuh nantilah call balik .
" Weh , kau okay ? " unitmate tanya aku .
Alhamdulillah , okey jer kot , weyh , amm... kalau ... abang aku call , tolong jawab eh , nak solat jap . thanks . 
*** Usai solat subuh , mandi , dah siap siap macam selalu, nak pergi maktab lah . macam biasa . miscall tadi pun dia tak perasan , takpalah , try call abah pulak .
Asalamualaikum , abah , ehehe ... err... kena jugak ada "hehe" tuh , nak selindung perasaan…