Posts

Showing posts from May, 2015

hello?

Image
Khas buat kalian si penyebab guwa gelak-nangis sampai semput siput :

 Hang kalau hang duduk dengan aku mesti kerja hang tak jalan , tengok aku ? dah nak siap dah  sambil tunjuk note separuh siap dia .
" hahaha ! tau takpa , kalau aku duduk dengan hang , penat gelak tau . penat ! hahaha ! "
Aku seka air mata yang tersisa . Haish , basah tudung dengan air mata. Bukan sebab menangis sedih , tapi sebab banyak gelak bila dengan sahabat yang kamceng tahap super saiya ni . Entah apa yang lawak pun , entah . Tapi mesti gelak .

no idea orang putih kata .

Kawan baik tu  bila kau bahan dia , dia bahan kau juga . Bila dia lempang kau , kau gelak ( sambil kau lempang muka dia semula ) . Memang lah kadang kadang terasa sikit . Tapi tak pernah nak simpan dalam hati . No offense . Kau sedar dia terima segala kurang lebih kau sehingga kau begitu selesa untuk jadi diri sendiri . Bukannya selama ni tak jadi diri sendiri . Cuma kalau dengan orang lain , kita ni lebih proper sikit adabnya . Sopan s…

LAST BEFORE .

Image
Post terakhir untuk cuti yang paling paling panjang , lepasni . InsyaALLAH , mula langkah baru , tempat baru , semoga kita kekal baru . iman kekal berkilat .

Post terakhir . Mungkin ’ terakhir ‘ sebab lepasni mungkin sibuk . Mungkin jelah . Banyaknya mungkin  haha . Untuk hari hari terakhir ni , adalah baik untuk guwa , kita , awak kamu sekalian buat self reflection 

Dah lama cuti kan ?

Sebelum cuti haritu , plan macam ribut , nak buat itu ini , nak cuba publish buku . Ops ! publish lah sangat~ . Takpa , insyaAllah nanti .

Yang pastinya macam macam yang kita planned , tetapi pada akhirnya , adakah semuanya terlaksana ? Tanya diri .

Perancangan antara kita dengan kita . gagal ? tak apa . Cari jalan lain ,

Perancangan kita dengan Allah ?

Mohon jangan dilupakan segala perjanjian yang diikat sejak azali .Perjanjian untuk menjadi seorang kita . Perjanjian untuk hidup sebagai hamba . Hamba tuhan bukan hamba dosa yang sedap dibuat sekali pasti nak lagi .Syahadah yang dah terucap sebelum ki…

CIKGU.

Image
Kepada guru : selamat hari guru

cikgu
      -- cikgu tadika , cikgu sekolah kebangsaan Keladi , cikgu SMK Badlishah , cikgu MRSM PDRM , ustaz ustazah , juga murobbiyah halaqah .

Cikgu , sungguhpun saya tidaklah dikenali , mungkin juga tidak diingati kerana tiada yang istimewa pada saya sehinggakan saya layak untuk dikenali malah diingati oleh cikgu , tidak mengapa .

Untuk cikgu , selamat hari guru , selamat hari murrobbi murrobbiyah . Meskipun saya tak mampu membalas segala jasa cikgu dengan sehelai slip SPM yg bilangan A-nya sekata sama dari atas hingga ke bawah , Meskipun saya jarang bertegur ramah dengan cikgu , bukan sombong , tapi segan . Meskipun tiada apa yang saya mampu berikan untuk cikgu , tetapi saya tetap mahu dedikasikan post ini buat cikgu . Inilah ' hadiah ' terkecil saya buat cikgu .

Buat mak abah , sahabat , kawan kawan , orang sekeliling , pengalaman , guru guru di sekolah , guru guru mrsm pdrm , murrobbiyah halaqah ,
kalianlah guru terhebat !

Allahhumma sho…

Apresiasi

Image
alhamdulillah , seperti di bawah

Alhamdulillah THEF0D2B is on paper .
" Terima kasih kak sarah aina , sebab sudi siarkan blog ini di dalam kolum skor berita harian (blogger remaja) . Terima kasih yang utamanya kepada mak abah yang selalu sokong dengan jayanya , yeahh ! an ayie , hahaha , mekasih mekasih . kah !
terima kasih keluarga , sahabat sahabat , akhwat bulatan gembira , murrobiyah , juga kawan kawan maya .
terima kasih untuk semua inspirasi , sokongan , bil elektrik , laptop an , ilmu , pengajaran dan banyak lagi ( tak mampu nak list-kan) " Betulkan niat . Nak tulis apa apa , nak buat apa apa kerana Allah . Semoga dengan sedikit usaha kita , Tak kira usaha apa sekalipun , kita dapat sebarkan islam , erti kata lain -- dakwah 
Betapa picisan-nya saya , saya hanya mampu menulis walaupun agak susah untuk saya praktikkan apa yang ditulis . setidak tidaknya kita cuba praktikkan .
 Mungkin juga apa yang saya tulis tidaklah memberi impak yang besar terhadap hati hati kalian . 

(゜ロ゜)

Image
the moment when you wanna cry for no absolute reason
the moment when you are in need .
the moment when everything seems so rough and hurt at the most of the time
the moment when you wish to cry a lot just to release everything through your tears . but sadly you can't
the time when you want to fix everything to be alright , but you are incapable to do so .
the time when the whole world ignored you
and let you to be alone with a stormy sadness
be happy . be grateful
at most of our hardtime , we manage to cope with it
Allah is there . and always be there .
tho you dont have a shoulder to cry on , but literally , you still have a ground to sujood and tell everything to Allah .
be grateful and escape ! ----- the@f0d2b
bertenang

sedih di dunia ni tak lama nak dibandingkan dengan sedih di sana .
Dunia ni tak lama , begitu juga isi di dalamnya . Hei ? sudahlah , jangan bersedih . Allah itu tak zalim ,

sekali kau sabar , sejuta kali kebaikan kau dapat . Ada orang , sanggup bersedih seumur…

Ngeri.

I just can't imagine the moment when the death is just a centimetre away from you.

alah , kau mesti pernah tengok tragedic movie kan ? kalau tak pun , mesti kau pernah tengok berita berita dekat tv , pasal tsunami , earthquake  and etc , etc .


The moment of death

pernah tengok titanic tak , ada momen bila kapal nak terbelah dua ? dalam kes titanic , guwa nak fokuskan dekat semua orang dalam kapal tu , takda niat pun nak dedahkan kisah romantikas jack beku dengan rowse tu . ehm .

Boleh kau bayangkan kalau kau yang ada dalam kapal tu , dalam situasi tu ?

Situasi bilamana kau tahu yang kau akan mati dalam masa empat jam kedepan , dan empat jam tu lama kelamaan akan berkurang jadi tiga , dua , satu , jam ,
jam berubah ke minit , minit berubah ke saat , sampailah "the moment of death tu sampai " betul betul mengetuk jiwa jiwa yang tengah kontangkan iman . huh . gila . takut .

takut sebab tak ready mati ~ tak ready sebab tak beware .

Okay takpa , kita ke situasi seterusnya pula…