Posts

Showing posts from December, 2015

Versus.

redha bukan pada mulut , tapi pada jiwa . wa qalbi (dan hati)
---- 15/3/2015 
ada satu quotes , kegemaran .

belajar diam dari banyaknya bicara belajar sabar dari sebuah kemarahan belajar kesusahan dari kesenangan belajar menangis dari sebuah kebahagiaan belajar keikhlasan dalam kepedihan belajar tawakkal dari suatu ujian belajar redha dari sebuah ketentuan

Kita takkan pernah faham akan kebahagiaan andainya kita tak pernah rasa kesengsaraan
Kita tak akan pernah hargai kesenangan kalau kita tak pernah rasa keperitan

Tak , kita tak kan tahu . Kita takkan menghargai

Kalau aku tanya kau bagaimana rasanya manis ? Mampukah kau ungkap andainya kau sendiri tak pernah rasa apa itu gula , apa itu garam apa itu pahit apa itu  masin

Jawapannya , rasalah dahulu , hadaplah semampunya , baru kau tahu .


u j i a n ---

Hadaplah apa  yang jadi , terima seikhlas hati .
Allah takkan uji di luar kemampuan hambanya ,
Allah tak uji saja saja
Semua bersebab , semua berhikmah

Dan untuk rasa apa itu bahagia , kau perl…

NEXT STEP PART 2

Image
Sambungan daripada Next Step Part 1

Alhamdulillah Allah tarik sesuatu dari kita untuk digantikan dengan sesuatu yang lebih baik

Lepas kena reject . ada pulak yang nak kutip aku . Katanya aku dapat sambung diploma in pharmacy , dekat satu kolej swasta bawah tajaan mara tapi kena attend interview dulu.

Pergh. kencang betul dia cakap .

Lepas attend interview , aku dgn mak abah setuju dgn pihak kolej tu . Masuk belajar situ walaupun jaraknya jauuuuh dari rumah . Jauh dan aku tahu mak berat hati nak bagi . Tapi aku teruskan langkah sampai kaki betulbetul menapak depan pintu kolej .

Lepas daftar , bayar yuran tetiba dia suruh balik . like . wehh ?! asdfghjkl betul , nak marah memang nak marah , cuma emosi kena kawal sikit . sebabnya jauh jarak kolej dengan rumah , penat penat drive , ambil cuti , itu ini  and they simply treat us macam gampang .
Dan aku mula tak sedap hati . I started to ask myself again and again am i doing the right decision? perform tahajjud . tapi . masih ragu.

haha ,  …

NEXT STEP.

Image
Alhamdulillah since everything is going smoothly , spm guwa dah lepas setahun lalu dipuput bayu bersama cita cita aku yang dulu . pergh. tak boleh poyo lagi ke ayat . eheh

aku tahu semua orang ada cita cita
semua orang dah planned life masing masing cantik punya
semua orang ada something they wanna achieve .

cumanya , ada yang dah berjaya dapat , ada yang gagal belum ada rezeki nak dapat apa yang dia nak .

gais,
spm macam mana ? pt3 macam mana ?
okay ? kalau tak okay pun kira okay jugak , ahh tak kira !

Dik , Allah bagi apa yang kita usahakan , Allah bagi apa yang kita perlu dan Allah bagi kerana kasih sayangnya terhadap kita. mesti ada sebab .Mesti ada sebab kenapa dia dapat itu , kita dapat ini , dia dapat bagus , kita dapat tidak .

Even aku . aku tak dapat apa yang aku nak . tapi for sure Allah dah bagi apa yang aku perlu , bahkan apa yang ummah , dan keluarga aku perlu . InsyaALLAH.
elehh, kencang , kau nak apa je ? apa jer yang kau tak dapat ? Okay , first , memang sejak umur aku…

WRITTEN.

Image
sem 1 done. alhamdulillah.

enam bulan yang . ermm . erm.. tough . enam bulan yang macam macam . enam bulan yang itu ini semuanya mahu berlaku lagi dan lagi .
wehh , aku nak balik .... wehh ..
suara perlahan , lepas menangis , cakap pun meleret .
aku nak balik , jumpa family , aku nak balik , duduk sama dengan deme..nak balik, tapi ...tak boleh ... sambil muka dibenamkan ke perut bantal .
why ? " she asked .
aku tunjuk mesej di whatssap ..
" innalillah ... "
nanges .  mungkin untuk kali kedua . ego termusnah . aku termenangis .. lagi .


***
kenapa menangis dengan satu kehilangan ? atau tepatnya kematian ?  sebab sedih , sedih , sebab ? entah . aku pun sedih . literally. kita sangka semua orang yang kita sayang , milik kita , takkan hilang ataupun kita tahu mereka akan hilang tapi kita tak bersedia.tak pernah bersedia untuk itu.
weh.. hatta , suatu hari nanti pun , kita akan hilang , pergi, erti kata lain . mati.
kita sangka semuanya milik kita , kita lupa segala yang…